"Conflictul e intre morala artistului si cea a societatii,nu intre estetica si moralitate"[Anne Rice]

sâmbătă, 5 martie 2011

Eutanasia. De ce, cand se poate si altfel?


Luni, 7 martie, ora 15:00, în Parcul Izvor din Bucureşti, în faţa Camerei Deputaţilor sunt aşteptaţi mii de protestatari care vor lupta împotriva uciderii animalelor, în numele eticii şi al unei societăţi care s-a săturat să fie subjugată de conducere.

Pe data de 1 martie, ca răspuns al unei comenzi politice, Comisia pentru Administraţie Publică din cadrul Camerei Deputaţilor a votat pentru reintroducerea eutanasiei câinilor comunitari, procedeu aplicat fără rezultate în trecut şi care i-a atribuit României porecla de “măcelarul Europei”. De asemenea, s-a eliminat posibilitatea ca ONG-urile să monitorizeze acţiunile hingherilor sau să concesioneze activitatea câinilor fără stăpân. Această măsură este ilegală, fiind împotriva legii 205/004 privind protecţia animalelor: "Art. 71. - Este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar." Aceste amendamente au fost aduse de prefectul Bucureştiului şi îmbrăţişate de grupul parlamentar PD-L, prin care PL 912 de gestionare câini comunitari (adoptat in unanimitate de Senat) işi schimbă în totalitate scopul pentru care a fost iniţiat. Câinele comunitar, pentru a cărui existenţă în stradă autoritatea statală nu plăteşte nimic, poate aduce substanţiale profituri financiare, având în vedere că eutanasia costă 62 de euro, în timp ce sterilizarea doar 15. O motivare adusă de către deputaţi în favoarea noii legi a fost consituită şi de cazurile de oameni atacaţi de maidanezi. Aprecierea mass-mediei conform căreia în ultimii 10 ani numărul câinilor a crescut de 4 ori este absolut falsă. Numărul câinilor s-a menţinut, de fapt, relativ constant în ultimii ani tocmai datorită eforturilor de sterilizare făcute de mai multe ONG-uri. În realitate, numărul câinilor maidanezi agresivi, în locuri publice, nu este mai mare de 3%, iar numărul câinilor foarte agresivi este sub 0.05%. Este prioritară rezolvarea problemei acestor câini şi nu a tuturor maidanezilor.


Singurul program care a dat rezultate oriunde în lume şi care- datorită eficienţei şi modului civilizat de derulare, “îmbracă” forma legislativă în multe state- este sterilizarea, identificarea, înregistrarea şi returnarea animalelor cu şi fără stăpân, program recomandat şi susţinut de ONG-urile locale şi internaţionale, precum şi de O.M.S. Geneva. Acesta implică costuri incomparabil mai scăzute faţă de programele de eutanasie sau întreţinere în adăposturi. Alegerea eutanasiei înseamnă alegerea menţinerii în stradă a aceleiaşi situaţii şi cheltuirea banilor publici pentru deservirea unor grupuri de interese.


La protest vor participa şi reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor şi ai Group Initiative for Animals. Petiţia împotriva aprobării acestei legi se poate semna aici.


Paşii către civilizare în cadrul acestui stat sunt numeroşi şi, nu de puţine ori, dureroşi, însă nu trebuie să uităm valorile fundamentale ale lumii. Să ne revoltăm cu toţii în speranţa că mai putem produce o fisură în domul de nedreptăţi sub care ne desfăşurăm vieţile. Aşa cum cânta trupa Taxi cu câţiva ani în urmă, “Singura voastră problemă, e clar/ Sunt eu, câinele comunitar”. Ham, ham, popor!

Un comentariu:

  1. EUTASNIATI MAIDANEZI SI INTERNATI CUTOMANII IN SECTIILE DE PSIHIATRIE . Acestia au miine pline de singele copiilor si oamenilor omoriti de maidanezi

    RăspundețiȘtergere